De Maakplaats

In het voorjaar van 2023 is de bouw van De Maakplaats in Den Andel voltooid. Dit gebouw is door vrijwilligers gemaakt onder leiding van één van de plaatselijke aannemers van het dorp en vervaardigd met gebruik van zoveel mogelijk gerecyclede en duurzame producten.

De Maakplaats is een prachtig klushuis waar met aanwezig talent, lokaal materiaal en kennis, mooie dingen gemaakt kunnen worden. Een proeftuin waar jong en oud, dorps- en regiogenoten, samenwerken en leren. De Maakplaats is een creatieve en sociale samenwerkingsonderneming rondom de bewustwording en het tot stand brengen en versterken van de lokale circulaire economie.

Voorbeelden van workshops en Maaksessies: hout bewerken, smeden, keramiek, stoelen bekleden, goed houtkachel stoken, kruiden herkennen en gebruiken, was- en poetsmiddelen maken, brei- en haakcursussen, spinnen, vervilten, kalligrafie, schilderen en modeltekenen.

Maakplaats De Holm Den Andel is onderdeel van ‘De Lokale Maakplaats’ een circulaire maakindustrie in het Waddengebied geïnitieerd door Eileen Blackmore van House of Design Groningen. De Maakplaats is een creatieve en sociale samenwerkingsonderneming rondom de bewustwording en het tot stand brengen en versterken van een lokale circulaire economie. 

Als projectpartner in de Maakplaats richt de Holm zich op het recyclen en upcyclen van de grondstof plastic, het bouwen van een smederij en het inzetten van oude ambachten met innovatieve technieken bij het ontwikkelen van waardevolle producten. Dit alles om de opgedane kennis uit het verleden niet verloren te laten gaan en het historische verhaal te vertellen, opnieuw te beleven en door te ontwikkelen. De specifieke bijdrage van de Holm is het bieden van een concrete werk-maakplaats in Noord Nederland voor werken, leren en zorgen, een beschermde gelegenheid voor mensen die aan hun talent of passie willen werken.

De Maakplaats De Holm is een fysieke proeftuin waar jong en oud samen leren en werken aan duurzame productieketens. En in de Maakplaats kunnen we Maaksessies organiseren! Wil je meedoen in dit mooie project?

Op dit moment wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een nog ruimer  aanbod. Ideeën waar we nu al enthousiast over zijn:

  • Een kruidenlokaal – kruiden herkennen en gebruiken
  • Natuurlijke poetsmiddelen zelf maken
  • Verhalen schrijven
  • Een steenoven zelf bouwen
  • Stoelen opknappen – leren stofferen
  • Hout kachel stoken – voorkomen van roet en fijnstof

Heb je een concreet idee om zelf een workshop aan te bieden, dan kan je dit ook aan ons kenbaar maken.