Den Andel Historiaal
Het noordelijk kustgebied is historisch gezien een uniek gebied en het oudste cultuurgebied van Europa. Enkele dorpsgenoten zijn hierin zeer geïnteresseerd, hebben hier veel kennis over en willen dat graag uitdragen. De Holm helpt en faciliteert de werkgroep om een nederzetting te bouwen over de geschiedenis 600 BC tot de Stormvloed in 1717), onder andere door het herbeleven van oude ambachten en gebruik van lokale grondstoffen. Kortom een project waar de historie van Den Andel en het omliggende Hoogeland op levendige wijze wordt verteld. Klik hier voor het filmpje Den Andel Historiaal.
Den Andel Historiaal is een initiatief van dorpsgenoot Eddy van der Tuin.

Verhalenvangers

Aan de ronde tafel worden samen met dorpsgenoten ideeën concreet uitgewerkt met als doel (oud) inwoners, gebouwen en de geschiedenis van Den Andel zichtbaar te maken op verschillende creatieve manieren. Het doel is om Den Andel op de kaart te zetten, mensen bij elkaar te brengen, trots te kunnen zijn op ons dorp van vroeger en nu. “Een never ending historytelling” wordt dan zichtbaar voor de inwoners zelf maar ook voor de omgeving. Den Andel heeft genoeg te vertellen en heeft een rijke geschiedenis.
Er is een werkgroep actief, die de verhalen verzamelt en vorm geeft. Het reeds verzamelde materiaal wordt gearchiveerd, gedigitaliseerd en gepresenteerd / geëxposeerd in het Archiefkamertje van De Holm. De werkgroep is op zoek naar verhalen, anekdotes, foto’s, filmpjes en wat er nog meer te vinden is over ons dorp, over de (oud) inwoners, de huizen enz. De mooiste verhalen worden uitgegeven in een boek. Ook willen we een historische beleving creëren. Het wordt een tocht door de straten van Den Andel met veel wetenswaardigheden. We bundelen de krachten van (oud) inwoners en de kennis van lokale bedrijven.
Wil jij ook meedoen in dit mooie project of heb je een verhaal te vertellen? Mail of bel ons.
Als voorbeeld van een mooi verhaal
De geschiedenis van de kiepkerel
Kiepkerels zijn Noord-Duitse marskramers die van de 17e eeuw tot begin 20e eeuw door Noord-Nederland trokken en hun koopwaar op hun rug in een mand (Nedersaksisch: kiep) vervoerden. Deze kiepkerels kwamen het meeste voor in de provincie Groningen. Toen bekend werd dat Nederlanders geïnteresseerd waren in Duitse koopwaar, begonnen sommige Duitse seizoenarbeiders (hannekemaaiers) om wat extra geld te verdienen deze waren mee te nemen in op de rug gedragen manden. Een deel van deze marskramers zijn voorgoed in Nederland gebleven, zoals de broers Clemens en August Brenninkmeijer, die de confectieketen C&A hebben opgericht, en de familie Sinkel, die met de Winkel van Sinkel is begonnen. Luister naar het Kiepkerels lied van George Petzinger:
