Yin – Yang – Stoel Yoga en Qi Gong

Door yoga komen lichaam en geest meer in balans.
Je gaat je fitter, energieker, fijner, minder stijf en sterker voelen. Je komt letterlijk beter in je lijf te zitten.

De lessen zijn voor iedereen te volgen op ieders eigen niveau  (zie onder het tijdschema een uitleg van de verschillende disciplines).

Je kunt meedoen:
Op maandagochtend van 09.30 – 10.45 uur      Yin Yoga door Thelma Kellner
Op maandagochtend van 11.15 – 12.15 uur         Stoel Yoga door Thelma Kellner
Op maandagavond van 20:30 – 21:30 uur          Yoga voor mannen door Anne Helbig
Op dinsdagavond van 19.30 – 20.45 uur             Yang Yoga door Thelma Kellner
Op woensdagavond van 19.30-20.30 uur           Qi Gong door Marc de Groot

Meld je aan via onderstaand formulier of bel of mail de cursusleider of kom langs in de Holm (vrij-zat-zon).

thelmakellner@hotmail.com  /  06 21625974
ahelbig@xs4all.nl
marc@degrootvuurstee.nl / 06 54942339

 

Stoel Yoga Inmiddels zijn veel mensen en organisaties er van overtuigd dat yoga goed voor je is en stress vermindert. Yoga vanuit een stoel, dat is heel goed te doen. Tijdens de Stoel Yoga lessen verfrissen  adem -en ontspanningsoefeningen de geest en het lichaam. Dynamische oefeningen op de stoel verhogen vitaliteit en verbeteren lichaamshouding. Het is gezond om yoga op kantoor of thuis op de stoel te beoefenen: de concentratie wordt beter, je wordt actiever en meer in balans.
Ook mensen met een lichte fysieke beperking, of ouderen die stramheid hebben in het lichaam kunnen baat hebben bij Stoelyoga. Iedereen is welkom, ongeacht leeftijd of gezondheid.

Qi Gong is een eeuwenoude bewegingsleer uit China. Letterlijk vertaald trainen we (Gong) onze levensenergie/kracht(Qi). Met zachte soepele bewegingen activeer je de eigen lichaamsenergie. Zo wordt het helend vermogen versterkt wat een positief effect heeft op je gezondheid, acceptatie, bewustzijn en algeheel welbevinden. Qi Gong helpt om je te verbinden met je diepste kern. Van daaruit kun je veter verbinden met alles om je heen.

De les bestaat uit een Warming Up, partneroefeningen en het aanleren van de uitgangspositie. We werken aan het eerste level: de Lift Qi Up pour Qi Down oefening. Na verloop van tijd kun je deze vorm thuis ook zelf oefenen.
Qi Gong kan tot op hoge leeftijd worden beoefend.

Reactie van een cursist na een week lang dagelijkse Qi Cong les:”Het bracht me een gevoel van kalmte, verbinding en diepe focus”

De lessen zijn op woensdagavond van 19.30-20.30 uur. Kosten € 10,- per les.

Yin yoga is een vorm van yoga waarbij je lichaamshoudingen aanhoudt voor een langere tijd (3-10 minuten) met ontspannen spieren.

Yin yoga is gebaseerd op het Taoïstische concept van yin en yang, tegenovergestelde en complementaire principes in de natuur. Dit is ook terug te vinden in het menselijk lichaam. ‘Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht’ .
Yin yoga werkt op de yin gedeeltes van het lichaam; ligamenten, gewrichten, kraakbeen, botten en fascia. Deze oefen je door ze op een ‘yin manier’ te benaderen. Je bereikt deze plekken alleen door een houding voor een lange periode vast te houden en door je spieren te ontspannen. Je kunt de yin principes toepassen in het hele lichaam, maar voornamelijk wordt er gefocust op de ruggengraat en het onderlichaam omdat, geleidelijk als we ouder worden, dit het gebied is dat het meest verstard.

Ondanks dat het een meer passieve vorm van yoga is, betekent het niet dat het een makkelijke vorm van yoga is. Je oefent om aandacht te hebben; aanwezig te zijn. Je beleeft met aandacht wat er gebeurt op dit moment tijdens de oefeningen. Zo ervaar je je lichaam en leer je het kennen. Het loslaten van verwachtingen van hoe het er uit moet zien of hoe het zou moeten zijn, maar voelen hoe het voor jou is, nu. Je komt in de houding, vindt dat punt waar je weerstand voelt en blijft daar. Je keert naar binnen en merkt op hoe het voelt. De houding werkt voor je als je voelt dat je lichaam gestretcht, samengeknepen of gedraaid wordt. Na 30 seconden of een minuut ontspant en opent het lichaam meestal en is het mogelijk om de houding te verdiepen, maar ook niet altijd, luister naar je lichaam en respecteer wat het je vertelt.

Yang yoga is meer power yoga en de oefeningen en houdingen zijn vooral gericht op het versterken en het soepel maken en houden van spieren en gewrichten.

Behalve deze oefeningen en houdingen(ook wel asana`s genoemd) besteden we aandacht aan de ademhaling (pranayama) en beginnen we elke les met een kleine meditatie. Tijdens de meditatie proberen we even stil te zitten ,de aandacht naar binnen te keren en ons denken even los te laten en alleen maar te voelen.

De lessen eindigen met volledige ontspanning van het lichaam om het effect nog sterker te kunnen ervaren ende werking nog dieper te laten doordringen.
Wil je wat meer informatie ,bel of mail me gerust!
Warme groet Thelma Kellner

Yoga voor mannen In 2016 zijn we gestart met een yogacursus voor mannen en we gaan er mee door in 2017. Ik ben 25 jaar geleden begonnen met yoga, heb een jaar een yoga lerarenopleiding gevolgd en vind het leuk om mijn ervaringen te delen. Je hoeft geen voorkennis te hebben of lenig te zijn, het is wel handig om makkelijk zittende kleding aan te doen zoals een joggingbroek. Ook is het handig om een (yoga)matje mee te nemen, maar een slaapzak om op te zitten en te liggen kan ook. Vanaf maandag 16 januari om 20:30 tot 21:30 start ik met een serie van 10 lessen In de Holm. Deelname aan de serie kost 50 euro. Je kunt je met een email opgeven bij mij (ahelbig@xs4all.nl) als je mee wilt doen, maar je mag natuurlijk ook gewoon de 16e of op een andere maandag om 20:30 komen kijken of het wat voor je is en dan besluiten dat je meedoet.
Hartelijke groet, Anne Helbig